Jak udowodniły liczne badania naukowe, sprawność umysłowa to między innymi konsekwencja dobrze zbilansowanej diety. Dostarczając regularnie wartościowe pożywienie całemu organizmowi, jednocześnie pozwala się dobroczynnym związkom i mikroelementom, by odżywiały układ nerwowy i mózg, usprawniając ich funkcjonowanie. Aż 1/4 energii, jaką ciało pozyskuje z procesów odżywiania, jest użytkowana na procesy związane z przesyłaniem impulsów między neuronami. Dla dobrej koncentracji i szybkiego myślenia ważne jest odżywianie w ogólności, ale dalsze wspomaganie pracy mózgu jest możliwe dzięki jedzeniu konkretnych produktów spożywczych. Chodzi zwłaszcza o te bogate w złożone węglowodany, które dostarczają organizmowi przede wszystkim glukozy. Z punktu widzenia mózgu, idealny jadłospis powinien obfitować poza tym w źródła takich mikroelementów, jak: żelazo, potas, fosfor, cynk, magnez, witaminy z grupy B. Powinny pojawiać się w nim tłuszcze roślinne i rybne, warzywa, owoce świeże i suszone oraz czysta woda.