PAMIĘĆ OD KUCHNI CZYLI NEUROCHEMIA PAMIĘCI

W tym artykule niewiele znajdziesz Czytelniku wskazówek praktycznych. Jeżeli jednak interesujesz się materialnymi podstawami pamięci i chciałbyś wiedzieć dlaczego pewne leki, omówione w dalszych rozdziałach, działają, tu znajdziesz materiał, który może Cię zainteresować. Ale mówmy serio: nie sposób w takiej książeczce podać wszystko to, o czym pisze się w grubych księgach. Nie sposób także zaczynać od absolutnego zera i przystępnie na kilku stronach omówić współczesną wiedzę neurochemiczną. Rozdział ten jest kompromisem, jak większość kompromisów niedoskonałym. Sądzę, że może się przydać przede wszystkim tym, którzy mają już pewną wiedzę o omawianych tematach, ale zawiera nieco interesujących informacji i może warto spróbować się z nim uporać. Poznanie tajemnic funkcjonowania żywego organizmu i przyczyn zaburzenia tego funkcjonowania umożliwiło rozwój współczesnego lecznictwa, a w szczególności opracowanie leków substancji chemicznych, które mogą korygować zaburzenia funkcjonalne i przywracać chorym zdrowie. W wielu dziedzinach medycyny udało się dokonać zasadniczego przełomu przez wprowadzanie nowych leków. Antybiotyki spowodowały, że szereg chorób oraz większość poważnych zabiegów operacyjnych, stanowiących niegdyś bardzo wielką groźbę dla życia, uważa się za przypadki niegroźne. Wprowadzenie insuliny w jednym momencie zmieniło sytu
ację chorych na cukrzycę, przedtem skazanych na śmierć w ciągu krótkiego czasu.