W tej grupie nie ma substancji, które możnaby polecić jako leki wspomagające pamięć, zwłaszcza do powszechnego użycia, chociaż być może znajdą zastosowanie dla leczenia wrodzonych upośledzeń umysłowych. Jak wspomniałem, pobudzające aminokwasy są ekscytotoksynami i stosowane przez dłuższy czas doprowadzają do śmierci neuronów. Warto zwrócić uwagę, że kwas glutaminowy jest stosowany do różnego rodzaju przypraw, zwłaszcza w kuchni chińskiej, ale nie tylko. Jednym z jego działań jest bowiem uwrażliwianie receptorów smakowych i potrawy lub przyprawy z dodatkiem kwasu glutaminowego lub jego soli, glutaminianu sodowego, mają wyrazistszy smak. Dodatek kwasu glutaminowego do potraw może nie być obojętny dla organizmu. Opisano tzw. „zespół chińskiej restauracji”, polegający na zaczerwienieniu twarzy i bólu głowy, występujący właśnie po spożyciu potraw silnie doprawionych kwasem glutaminowym; występuje tylko u osób wrażliwych na działanie tego kwasu. Poza Polską stosuje się jednak preparaty kwasu glutaminowego jako psychostymulanty, najczęściej w kombinacji z innymi lekami. Przykładem może być francuski preparat o szumnej nazwie Vivacalcium compose, zawerający w jednej ampułce (do picia) 500 mg glutaminianu wapnia, 10 mg witarniny B6, 20 mg pantotenianu wapnia, 0.1 mg witaminy Bi2 i 12 mg sorbitolu. Zawarte w tym preparacie witaminy są również używane w zaburzeniach pamięci, jak o tym dowiemy się dalej.